Home » Pet komandi koje svaki pas treba da nauči
Pet osnovnih komandi za psa - pas koji stoji na dve noge

Pet komandi koje svaki pas treba da nauči

Kao vlasnik psa, želiš da tvoj ljubimac bude zadovoljan i srećan, ali takođe je važno da si siguran u njegovo ponašanje u društvu ili na ulici. Ne želiš da tvoj najbolji prijatelj izleti na put, ili da recimo skače po nepoznatim ljudima. Takvo ponašanje može da spreči poznavanje osnovnih komandi. Dobro obučeni psi biće poslušni i moći će se prilagoditi različitim situacijama.

Ipak, postoje određene komande koje svi psi treba da znaju. U ovom tekstu pisaćemo o pet osnovnih komandi koje bi svaki pas trebalo da nauči, kao i zašto su one korisne. 

Takođe, odgovorićemo na pitanje da li je dresura potrebna, kao i kada se može početi. Hajde da uronimo u temu i otklonimo sve nedoumice koje bi kao vlasnik mogao da imaš.

Zašto je bitno dresirati psa?

Dresura psa je važna za njegovo dobrobit i sigurnost. Pravilne dresure će tvom psu omogućiti da se prilagodi okruženju, razvije pozitivnu socijalizaciju i da bude u skladu s pravilima koje mu postaviš. To takođe može da bude odlično za sticanje samopouzdanja kod tvog psa jer ćeš mu dati smislene granice koje će ga podstaći na istraživanje svog novog okruženja s puno više udobnosti.

Kada je dresura u pitanju, potrebno je mnogo strpljenja za tvog ljubimca. Osiguraj da budeš dosledan pri postavljanju pravila, a ne da ih redovno menjaš ili da odjednom promeniš svoja očekivanja od njega. Dobar trening pomaže psima da shvate granice bezbednosti, a i isto tako osnažuje vezu između vlasnika i psa.

Kada početi sa dresurom?

Ovo je vrlo relativno pitanje. Po pravilo bilo bi dobro da što pre počneš sa dresurom i naučiš psa makar osnovne komande. Štene od već mesec dana može da počne sa učenjem i da se privikava na pravila.

Najbolji sistem dresure koje postoji su metode pozitivne motivacije gde će pas kroz igru i pozitivni podsticaj naučiti šta treba, a šta ne treba da radi.

Pravila koja su mu postavljena zavise isključivo od tvojih navika, kao i od navika ukućana. Ali jedno pravilo svakako mora uvek da se poštuje, a to je doslednost. Ukoliko stalno menjate pravila, pas može postati zbunjen i neće znati šta se od njega očekuje.

5 najbitnijih komandi koje bi svaki pas trebalo da nauči

Od dresera do dresera ova pravila zavise, i ne postoji pet univerzalnih komandi koje bi svako trebalo da poznaje. Međutim, oko nekih stvari se svi dreseri slažu, a najosnovnije komande su često iste, i čak se podudaraju i u različitim metodima dresure.
Sedi

Svaki pas bi prvo trebalo da nauči da sedne. Ovo je komanda koja se često brzo nauči i koja služi kao osnova za učenje drugih komandi. Ona pomaže psu da se fokusira i predstavlja osnovu za učenje komande ,,čekaj“.

Psa ćeš dovesti u ovaj položaj tako što ćete prevlačiti poslasticu iznad njegove njuške, odnosno ka njegovim leđima.

Lezi

Pas koji leži je pas koji ne predstavlja pretnju. Bar je tako u psećem svetu. Problematični psi će teže da odreaguju ako vide da tvoj pas leži, i to će smanjiti mogućnost incidenta. Ovo je vrlo korisna komanda kada želite da se pas upozna sa drugim psom, ili kada pas treba da ostane smiren u nekoj situaciji.

Kada naučiš psa da legne, lako ga možeš naučiti i komandi ,,mesto”. A postoji li bolje mesto od naših krevetića za kuće i mace?

Ostavi

Koliko puta se desilo da tvoj pas pojede nešto sa ulice? I onda ili pokušavaš da mu to izvučeš iz usta, ili ako je već pojeo, umireš od brige da se nije otrovao. Komanda ostavi će mu pomoći da ostvari bolju samokontrolu i da ne jede hranu sa ulice.

Ovo je itekako bitno po zdravlje pasa, a i po novčanik, jer nećeš morati toliko često da posećuješ veterinara, niti da se stresiraš oko hrane ili otrova na ulici.

Čekaj

Kada si već naučio psa da sedne ili da legne, možeš da ga naučiš da u toj pozi čeka. Na ovaj način on se uči strpljenju i ostvaruješ snažniju vezu sa njim. Zašto? Zato što je potrebno da ti veruje kako bi čekao, a ispred njega se nalazi komad šunke – recimo.

Pas onda počinje da shvata da je čekanje za njegovu dobrobit. Ovo je itekako bitno kod prelaženja ulice, ili kada želiš da ga ostaviš ispred prodavnice, ili možda čak da mu navučeš odelo za hladno vreme.

Dođi

Koliko puta si gledao ljude u parku kako dozivaju svoje ljubimce? Koliko se ti isti ljudi nerviraju u takvim situacijama? Komanda dođi ti pruža dodatnu kontrolu i znatno ti smanjuje stres.

Dobro dresiran pas će se odazvati čak i u ekstremnim situacijama.

Pet osnovnih komandi za psa – Rezime

Nakon svega o čemu smo pisali, možemo zaključiti da je dresura važna, ne samo za tvog psa već i za tebe kao vlasnika. Nauči ga pet osnovnih komandi i postavićeš temelje dobrog odnosa sa njim. Neophodno je isto tako biti dosledan prema pravilima koje mu postavljaš jer će ono što ste usvojili tokom treninga biti poštovano i van treninga. Takođe, strpljenje igra veliku ulogu u procesu dresure, tako da naoštri svoje živce, i garantujemo da će se sav trudi isplatiti.