Home » Kako naučiti mačku da se mazi?
Kako naučiti mačku da se mazi

Kako naučiti mačku da se mazi?

Kada ti se umiljata mačka sklupča u krilu, prede ili nasloni glavu na tvoje grudi, to je trenutak čistog mira i ljubavi. Kako naučiti mačku da se mazi je često pitanje, jer mačke po svojoj prirodi imaju narav koju nije uvek lako predvideti. Sa učenjem je najbolje početi kada je mačka mala, postepenim povezivanjem i provođenjem mnogo vremena zajedno. Čitaj dalje i saznaj kako da kroz igru poboljšaš vreme provedeno sa svojom mačkom. 

Kada početi sa edukacijom mačke?

Što pre počneš da se igraš se sa svojim mačetom, veće su šanse da odgajaš pitomu i umiljatu mačku. Najbolje vreme za početak pripitomljavanja mačića je oko četiri do osam nedelja.

Otprilike u ovom uzrastu, mačići počinju da otkrivaju svoje ličnosti, igraju se sa svojom braćom i sestrama i odvikavaju se od majki. Iskoristi ovo vreme hranjenja kao priliku za interakciju sa njima. Mačići uče nove stvari i formiraju svoje utiske o svetu, pa se pobrini da stekne pozitivan utisak o ljudima.

Kako početi sa igrom?

Sve počinje tako što puno dodiruješ svoju mačku, ali to radi pažljivo. 

Svaka mačka ima različite delove tela koji su osetljiviji od drugih, pa dok je maziš pokušaj da shvatiš gde joj nije prijatno i izbegavaj to područje. Često su mačke osetljivije na stomaku. Druge mačke mogu biti osetljive ako im se dodirnu zadnje noge. Neke mačke, posebno ako su malo starije, možda neće voleti da se maze u blizini zgloba. Neke mačke vole da ih se mazi ispod brade, a drugi su tu veoma osetljivi, tako da uvek osluškuj odgovor mačeta na igru. 

Ključ je da shvatiš gde tvoje mače više voli da se mazi i da usmeriš svoju pažnju na to. Takođe želiš da polako priđeš svojoj mački. Ponudi joj ruku da njuši pre nego što je pomaziš. Nekim mačkama se možda ne sviđa miris određenih hidratantnih krema ili sapuna, pa obrati pažnju na to da li se mače plaši kada oseti određeni miris.

Evo i nekoliko dodatnih saveta koji će ti pomoći da od svoje mačke napraviš mazu:

  • Igraj se sa mačkom redovno, barem jednom dnevno
  • Pomazi mačku pre svakog obroka
  • Daj mački nešto što voli da pojede dok je maziš, kako bi stvorila pozitivnu asocijaciju na maženje
  • Postavi mačku u krilo, a zatim joj odmah daj poslasticu
  • Ukoliko mačka želi još poslastica, daj joj još, ključ je u čestom nagrađivanju
  • Nežno mazi mačku dok spava u svom krevetiću za mace

Cilj je da se mnogo igraš sa svojim mačićem kako biste povećali svoju vezu i pomogli u socijalizaciji mačke. Ovo može uključivati dodirivanje šapica, jurenje štapića od perja ili druge interaktivne igračke po kući, pa čak treniranje mačke pomoću klikera. Što više vremena provodite zajedno, to ćete biti bliži. Osim toga, mačka koja nema mnogo nagomilane energije verovatnije će želeti da se mazi.